Apunts Medicina de l'Esport Apunts Medicina de l'Esport
Apunts Med Esport. 2017;52:61-9 - Vol. 52 Núm.194

El contínuum de la patologia de tendó: concepte actual i implicacions clíniques

Jill L. Cook a, Eboni Rio a, Craig R. Purdam b, Michael Girdwood a, Silvia Ortega-Cebrian c, Sean I. Docking a

a La Trobe Sport and Exercise Medicine Research Centre, La Trobe University, Austràlia. Australian Centre for Research into Injury in Sport and it’s Prevention, Federation University, Austràlia.
b Australian Centre for Research into Injury in Sport and it’s Prevention, Federation University, Austràlia. Physical Therapies, Australian Institute of Sport, Austràlia.
c FCB Universitas Salut, Barcelona, Espanya.

Resum

El model de contínuum fou proposat per Cook i Purdam el 2009, amb l’objectiu de millorar la comprensió del marc complex que envolta la patologia del tendó. El contínuum es basa en les característiques dels tres estats tissulars del tendó: tendó reactiu, tendó desestructurat i tendó degeneratiu, i es diferencia d’altres propostes per la visió de canvi continu de l’estructura del teixit tendinós, segons la capacitat de tolerar càrregues. Cada fase té una presentació clínica característica i un tractament específic. Estudis histològics, per imatge i clínics, corroboren amb evidència l’abordatge d’aquesta patologia a través del concepte del model de contínuum.